Motorcykel

Motorcykel ligger på åttonde plats av de största sporterna för män i Sverige och en ganska dyr sport eftersom det krävs någon typ av fordon beroende av vilken gren man kör. Man behöver också ha någon typ av skyddsutrustning beroende på vilken gren kör. Det kan vara alltifrån ett vanligt skinnställ till skyddskläder med förstärkningar på t ex rygg, nacke, axlar, bål, knän. Man måste självklart ha en godkänd hjälm på sig och kan behöva knäskydd, mc-kängor och mc-handskar.  Det är runt 100 000 män i Sverige som tävlar och tränar motorcykelsport. Inom motorcykelsport finns många olika grenar man kan köra, här nedan är några utav dom.

Motorcross: för att köra motorcross behöver man en motorcykel, kläder och skyddsutrustning. Motorcross körs på speciella banor av grus, sand eller jord som har kurvor och inbyggda hopp.

Motorcross

Speedway: Speedway tävlingar körs på rundbanor som är 300-400 meter långa och det är flera förare som startar samtidigt. För att köra speedway behöver man en speedwaymaskin, handskar, hjälm och en godkänd skyddsutrustning. I Sverige finns det cirka 30 speedway klubbar.

Dragracing: i dragracing kör man motorcykel eller snöskoter. I princip alla motorcyklar kan tävla i någon utav de dragracing grupper som finns och man tävlar två mot varandra på en rak bana. Om man tävlar med snöskoter kör man på snö, asfalt eller gräs.

Det finns många andra olika grenar inom motorcykelsport också som enduro, isracing, roadracing, minimoto, supermoto, trial.

supermoto

Några utav de populäraste och kändaste märkena av motorcyklar är:

  • Kawasaki
  • Suzuki
  • Honda
  • Yamaha

Några utav de bästa Svenska förarna inom motorcykelsport är:

  •  Tony Rickardsson – Speedway
  • Anders Eriksson – Enduro
  • Håkan Carlqvist – Motorcross

Per-Olof Serenius – Isracing