Handboll

Den handboll som man spelar idag började spelas i slutet av 1800-talet i Danmark. Man har sedan utvecklat spelreglerna och spelsättet. När man spelar handbollsmatcher är det två lag som spelar mot varandra med sju spelare i varje lag. Det är sex stycken utespelare och en målvakt. Det man ska göra är att få in bollen i motståndarlagets mål.

Handboll spelas i huvudsak inomhus men det finns några andra former av handboll också och dessa är: utomhushandboll, minihandboll, parahandboll och beachhandboll. Handboll kan vara en ganska tuff sport när man börjar spela tävlingar. Det är högt tempo och det gäller att man som spelare är stark och snabb samtidigt som man har koordination och spelsinne. En spelare får endast ta tre steg med bollen och sen måste man passa en annan spelare, studsa bollen eller försöka göra mål därför gäller det att laget har ett bra samarbete och en bra plan för att vinna tillsammans.

Handball1

Svenska herrlandslaget har i OS, VM och EM och har vunnit guld, silver eller brons medaljer 20 gånger sedan 1954. Sist dom spelade EM 2018 vann dem silver.

Några utav de handbollsspelare som fått pris flera gånger som årets handbollsspelare i Sverige är:

  • Stefan Lövgren
  • Ola Lindgren
  • Magnus Andersson
  • Kim Andersson
  • Lennart Eriksson

Är man intresserad av att börja spela handboll behövs inte mycket mer än ett par innegympaskor, t-shirt, shorts, strumpor och en boll så det krävs inte så mycket utrustning. Sverige har många handbollsföreningar där man kan spela och det spelas i cirka 180 olika länder i världen!