Kampsporter

I Sverige är det cirka 128 000 män som tränar kampsport och det finns mängder av olika kampsporter. I kampsport beroende på vilken sort man tränar tränas saker som självförsvar, smidighet, styrka , balans och koordination.  De fem vanligaste som tränas i Sverige är:

karate

Karate: karaten kommer från Japan, från ön Okinawa. Inom karaten finns tre olika grundstilar man kan träna som skiljer sig åt när det gäller teknik och filosofi det är: Naha-te, Shuri-te och Tomari-te. Sverige har cirka 25 000 utövare.

Judo: även judon kommer från Japan men liknar lite mer brottning. Det är alltså inga slag eller sparkar utan mer fasthållningar och kast. Det finns cirka 160 olika judoklubbar i Sverige och det är ungefär 20 000 utövare.

Taekwondo: har sitt ursprung i Korea. I taekwondo är sparkarna viktiga. Taekwondo betyder ”fotens och handens väg”

Brottning: brottning finns i flera olika former som grekisk-romersk, fristil, sumo, grappling, judo. I brottning försöker man med kast, olika grepp, fasthållningar att besegra sin motståndare.

Boxning: när man boxas tävlar man genom att slå varandra med en särskild typ av handske. Det gäller att vara stark, snabb, uthållig och att ha bra reflexer.

Det finns många fler olika kampsporter och om man är intresserad att lära sig självförsvar gäller det att hitta en kampsport som man tycker om och vill lära sig.