Skytte

Sporten skytte är den femte största sporten i Sverige med cirka 156 000 män. I världen är skytte den största individuella sporten med cirka 50 miljoner utövare i cirka 150 länder. Den är uppdelad i fyra olika grenar dessa är: gevär, lerduveskytte, pistol och viltmål.

Gevär: det finns flera olika grenar inom gevärsskytte som luftgevär, kulgevär. Man kan skjuta både sittande, liggande och stående. Man kan även välja med att skjuta på en bana eller ute i fält.

Lerduveskytte: när man skjuter lerduvor måste man vara snabb och pricksäker. Man skjuter oftast med ett hagelgevär och lerduvorna som skjuts upp är som en liten frisbee.

Pistol: när man skjuter pistol kan man använda luftpistol (vanligt för barn och unga), krutpistol och revolver. Det gäller att vara stadig och säker på handen.

shooting gun

Viltmål: den här typen av skytte brukar ske med rörliga mål som ser ut som djurkroppar ute på banor i naturen. Man använder gevär i den här grenen.

För att få tävla i skytte finns det lite olika regler beroende på vad man vill tävla i. För att få tävla i jaktskytte måste man vara medlem i Svenska Jägarförbundet. Om man vill tävla i sportskytte måste man vara medlem i en skytteklubb, ansöka om ett skyttekort (man måste göra ett skriftligt och praktiskt prov för att få det) och man behöver även ansöka om en tävlingslicens.

Några utav de allra bästa prickskyttarna i världen är militärer som detta som yrke.